It ain’t over… (ακόμα)
Προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα για τον οποίο ουδείς (ουσιαστικός) λόγος γίνεται. Διαχειρίζομαι μια επιχείρηση μέσα σε μια παρατεταμένα παγωμένη αγορά ενώ σαν χαρούμενος πατέρας εξηγώ στην κόρη μου πόση δύναμη έχει για να δημιουργήσει την ζωή που θα επιλέγει[…]
It-aint-over

“if the facts don’t fit the theory change the facts”
Albert Einstein

 

Προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα για τον οποίο ουδείς (ουσιαστικός) λόγος γίνεται. Διαχειρίζομαι μια επιχείρηση μέσα σε μια παρατεταμένα παγωμένη αγορά ενώ σαν χαρούμενος πατέρας εξηγώ στην κόρη μου πόση δύναμη έχει για να δημιουργήσει την ζωή που θα επιλέγει.

Έχω φροντίσει να παραμείνω σιωπηλός όλες τις προηγούμενες ημέρες, διόλου προς αποφυγή της οποιασδήποτε τοποθέτησης, όσο διότι αναμένοντας τον προβλεπόμενο καταιγισμό από αυτές, από όλες τις πιθανές πλευρές/πηγές, θέλω να διαμορφώσω μια προσωπική μιας και καλούμαι όπως όλοι να την καταθέσω επίσημα αυτή την Κυριακή.

Αυτή την Κυριακή, με ένα ΝΑΙ ή ένα ΌΧΙ, και τα δύο συστεμικά βουτηγμένα σε ένα νέφος ασάφειας.

Κυρίως δε, έχω παραμείνει σιωπηλός γιατί όπως λέει και το ρητό

 

“It ain’t over till the fat lady sings.”
wikipedia

 

πράγμα το οποίο περιπλέκεται όταν υπάρχουν περισσότερες από μία fat ladies (χαρακτηρισμός που προέρχεται από το ρητό, χρήση ποιητικής αδείας) όπως στις εξελισσόμενες αυτές διαπραγματεύσεις, με τη διδαχή των οποίων ασχολούμαι και ενεργά.

Οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις είναι και μπασταρδοσυστεμικες μιας και ενώ διέπονται από κανόνες, χρονοδιαγράμματα και διαδικασίες, σε αυτό συμμετέχουν και άτυπα όργανα-φαντάσματα όπως το Eurogroup (βλ. απάντηση προς Υπουργό Οικονομικών).

Είναι σύνηθες, τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις να αποτελούνται από πολλούς γύρους, μετατρέποντας την όποια δημιουργία εντύπωσης που διαμορφώνεται με τη λήξη του κάθε γύρου, χρήσιμη για τη χάραξη στρατηγικής για τους επόμενους γύρους και όχι για την δημιουργία αμετάκλητων πιστεύω.

Ο αθλητής που στον 5ο από τους 10 γύρους είναι τρίτος/η έχει περάσει πάμπολλες φορές στην πρώτη θέση μέχρι το τέλος του αγώνα, όσες και ο πρώτος στην τρίτη. Θεωρούν δε και οι δύο αφελές το να διατυπώσουν άποψη για το τελικό αποτέλεσμα μονάχα με τα στοιχεία που γνωρίζουν στο τέλος του 5ου γύρου!

Και με αυτό περνάμε στην ασάφεια:
Terrabytes οπτικής, ακουστικής και συναισθηματικής πληροφορίας έχουν κοινά σημεία.

Οι απόψεις είναι υδαρείς όσο αφορά

  • εάν θα γίνει ή όχι δημοψήφισμα,
  • ποιά θα είναι η τελική ερώτηση μιας και η προσφορά της 25ης Ιουνίου δεν ισχύει
  • κατά συνέπεια σε τι απαντά η επιλογή του ΟΧΙ ή του ΝΑΙ (καταγεγραμμένα και όχι υποθετικά ή εννοιακά)
  • με συνέπεια να εικάζεται ότι οι δύο αυτές επιλογές απαντούν στο μέσα ή το έξω από το EMU και ΕC

Ασάφεια.
Πράγμα που μας φέρνει στις δυο αυτές λέξεις, Ναι και Όχι.

Πώς μπορείς να απαντήσεις είτε με το ένα είτε με το άλλο (όσο αφορά το Δημοψήφισμα) όταν δε γνωρίζεις σε τι και με τι τρόπο διατυπωμένο τι απαντούν?

Ακόμη και η παραμονή της Ελλάδας στο Ευρώ να είναι αυτή, η επιλογή εκάστης λέξης άπτεται, της τελικής διατύπωσης.

Εάν για παράδειγμα ερωτηθούμε «Να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ?» η απάντηση μπορεί να είναι ΝΑΙ, ενώ στο ερώτημα «Να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ΕΕ?» η απάντηση με βάση το παραπάνω θα ήταν ΟΧΙ.

Υπάρχει και μια μικρή παγίδα στον «έρωτα» είτε με το ΝΑΙ είτε με το ΟΧΙ.

Η ανθρώπινη ικανότητα της αυτοματοποίησης σκέψεων και διαδικασιών δημιουργώντας συνήθειες άπτεται και της επιλογής μιας λέξης.

Δοκιμάστε και μόνοι σας.

Εάν μέχρι στιγμής ρέπετε στο ΝΑΙ , αντιστρέψτε το ερώτημα και δείτε πώς αισθάνεστε με αυτό το καινούριο ΟΧΙ που σας προκύπτει.

Ομοίως και οι του ΟΧΙ αντιστρέψτε και τεστάρετε την αίσθηση του ΝΑΙ.

Αρκετοί, ίσως να παρατηρήσετε μια διαφοροποίηση έως ότου γίνει η προσαρμογή.

Ακόμη δε και οι δύο τελευταίες λαοθάλασσες της Δευτέρας και της Τρίτης έξω από τη Βουλή, μπορεί με τις λέξεις τους να απαντούσαν διαφορετικά ερωτήματα.

Ίσως το ΟΧΙ της Δευτέρας να αφορούσε τα υφιστάμενα υφεσιακά μνημόνια και το ΝΑΙ της Τρίτης την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Διαφορετικές απαντήσεις σε διαφορετικά ερωτήματα. Αλλά για δες! Η εντύπωση ότι διαφωνούν μοιάζει να δουλεύει!

Βέβαια η ροπή προς τη μια ή την άλλη λέξη μπορεί να είναι και στρατηγικά βοηθητική όταν συνειδητά χρησιμοποιείται (από το καθέναν μας) σαν επιρροή των διαπραγματεύσεων που λέγαμε παραπάνω και οι οποίες – όποια λέξη και αν εμείς έχουμε συνηθίσει μέχρι στιγμής – συνεχίζονται.

Οι γύροι συνεχίζονται!

Terrabytes βαρετής και ανούσιας πληροφορίας επαναλαμβάνεται αλλά και ΝΕΑ αποκαλύπτεται.

Εάν λοιπόν δεν έχει ο καθένας μας ΤΗΝ οικουμενική λύση την οποία μπορεί και να διαπραγματευτεί και να υλοποιήσει ο ίδιος/ίδια ίσως είναι μια καλή ιδέα να συσπειρωθούμε στην ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ και την ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ μιας καθημερινότητας όπως την επιθυμούμε. Μιας οικονομίας όπως την επιθυμούμε. Μιας κοινωνίας όπως την επιθυμούμε. Κάθε ημέρα, και εκφρασμένη με τις δίκες μας πράξεις οι οποίες δεν προαπαιτούν την πράξη κάποιου άλλου.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και το όποιο ΝΑΙ ή ΟΧΙ (εάν εν’ τέλη η ανάγκη υπάρξει) έχει γύρους ακόμη για να αποκτήσει νόημα. Δεν θα μου έκανε εντύπωση εάν το όποιο τελικό ερώτημα προκύψει είναι με τέτοιο τρόπο διατυπωμένο έτσι ώστε να ωφελείται από τις ήδη διαμορφωμένες επιλογές λέξης.

Το ΟΧΙ στα υφεσιακά και πυροσβεστικά προγράμματα με το ΝΑΙ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το να αναδομήσουμε ένα υπέροχο σπίτι δηλαδή με αλληλέγγυα υποβοήθηση και χωρίς μισάωρα διαλλείματα μαστιγώματος, τότε αυτό το ΝΑΙ με αυτό το ΟΧΙ είναι αγκαλιά και ισχυρά ενωμένα απευθύνουν τον λόγο και την αξιοπρέπεια τους στην ιδέα της ενωμένης Ευρώπης που λαμπρά μυαλά οραματίστηκαν.

Μέχρι λοιπόν την Κυριακή (εάν γίνει) και δεδομένης της εκπεφρασμένης τελικής ερώτησης (βάση των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων η μη) ίσως να είναι καλοί σύμμαχοι το ανοιχτό μυαλό, η ευελιξία – σαν εργαλείο καθημερινής διαχείρισης και διαπραγματευτικής υποστήριξης – και η αποφασιστικότητα στο ΠΩΣ θα αναδομήσουμε, η/ο κάθε μια/ενας ξεχωριστά για να προκύψει και το όλοι μαζί, την Ελλάδα από την Δευτέρα. Μπα, μην περιμένεις… ξεκίνα σήμερα κιόλας!

Πράγμα που οδηγεί στο να σκεφτούμε, ίσως όπως και ο αθλητής, το άλλο παρόμοιο ρητό «it ain’t over till it’s over”.

Ελαφρά παραφράζοντας ένα αγαπημένο για να το ακούσω και εγώ πριν συνεχίσω, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη για την αγάπη που όλοι αισθανόμαστε για τον τόπο αυτό και αφορώντας όχι μόνο τα λίγα λεπτά εκείνα πίσω από το παραβάν, το τσαλάκωμα, τον φάκελο και την ρήψη, αλλά και όλες τις μέρες πριν και μετά από τη στιγμή αυτή, MAY YOUR FORCE BE WITH YOU!

ΥΓ: Ενδέχεται δεδομένων των εξελίξεων τα μισά από αυτά που γράφω να μην υφίστανται ήδη. Θα έχει και άλλους γύρους ακόμα… it ain’t over!

Spread the love

Related Posts