Τι συμβαίνει στα παιδιά όταν δεν έχουν ίντερνετ για μία ημέρα;
Η παιδοψυχολόγος Yekaterina Murashova περιγράφει ένα πρωτότυπο πείραμα στο βιβλίο της, δείχνοντας έτσι τι συνέβη όταν σε μία ομάδα εφήβων απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο διαδίκτυο και τη σύγχρονη τεχνολογία[…]

Το άρθρο που σας ενθουσίασε με πάνω απο 4,500 αναγνώσεις.
yekaterina-murashova

Τι συμβαίνει στα παιδιά όταν δεν έχουν ίντερνετ για μία ημέρα;
Το άρθρο που σας ενθουσίασε και είχε πάνω από 4,500 αναγνώσεις τώρα και σε ελληνική απόδοση στο EQblog μας!

Σας το παραθέτουμε.

Η παιδοψυχολόγος Yekaterina Murashova περιγράφει ένα πρωτότυπο πείραμα στο βιβλίο της, δείχνοντας έτσι τι συνέβη όταν σε μία ομάδα εφήβων απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο διαδίκτυο και τη σύγχρονη τεχνολογία για μία ημέρα. Αξίζει να διαβάσετε παρακάτω – τα συμπεράσματα δικά σας!

Μία ομάδα παιδιών και εφήβων ηλικίας 12 με 18 χρονών, εθελοντικά επέλεξαν να περάσουν 8 ώρες μόνοι τους χωρίς πρόσβαση σε οποιοδήποτε μέσον επικοινωνίας (κινητά τηλέφωνα, διαδίκτυο, κλπ). Οι όροι απαγόρευαν να ανάψουν τον υπολογιστή, άλλες ηλεκτρονικές μικροσυσκευές, το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση. Οι όροι επέτρεπαν να ασχοληθούν με «κλασσικές» δραστηριότητες, μόνοι τους: ανάγνωση, γραφή, μουσικά όργανα, ζωγραφική, περίπατος, κτλ.

Η οικογενειακή ψυχολόγος που διενεργούσε το πείραμα, ήθελε να αποδείξει τη θεωρία της ότι η σημερινή γενιά νέων πολύ συχνά δεν γνωρίζουν πώς να αυτοαπασχοληθούν, τους είναι αδύνατον να βρουν μια ασχολία να κάνουν μόνοι τους και η ιδέα του να εξερευνήσουν κάτι με τη φαντασία τους τους είναι πλήρως ξένη. Σύμφωνα με τους όρους του πειράματος, τα παιδιά θα έπρεπε την επόμενη ημέρα του πειράματος να περιγράψουν τι έκαναν και πώς χειρίστηκαν την περίπτωση του να είναι μόνοι τους για τόσες ώρες. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, επιτρεπόταν να καταγράφουν πράξεις, σκέψεις και συναισθήματα. Σε περίπτωση που θα ένιωθαν να βιώνουν έντονο στρες, αμηχανία ή άγχος, οι υπεύθυνοι του πειράματος σύστησαν να σταματήσουν το πείραμα άμεσα και να καταγράψουν την ώρα και την αιτία για την οποία αποφάσισαν να σταματήσουν.

Εκ πρώτης όψεως, η ιδέα έμοιαζε απλή. Και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η ψυχολόγος λανθασμένα θεώρησε ότι το πείραμα ήταν απόλυτα ασφαλές. Κανείς δεν περίμενε τα σοκαριστικά αποτελέσματα που επακολούθησαν. Μόνο τρεις από τους 68 συμμετέχοντες κατάφεραν να ολοκληρώσουν το πείραμα: ένα κορίτσι και δύο αγόρια. Τρείς συμμετέχοντες σκέφτηκαν την αυτοκτονία. Πέντε συμμετέχοντες έπαθαν κρίση πανικού. 27 παρουσίασαν συμπτώματα όπως ναυτία, ζαλάδα, εφίδρωση και κοιλιακούς πόνους. Σχεδόν όλοι όσοι συμμετείχαν βίωσαν συναισθήματα φόβου και άγχους.

Η πρωτοτυπία του πειράματος, καθώς και το ενδιαφέρον και ο ζήλος του να βρεθούν μόνοι τους εξαφανίστηκε σχεδόν από όλους τους συμμετέχοντες από τη δεύτερη ή τρίτη ώρα. Μόνο δέκα από τα παιδιά που αποσύρθηκαν τελικά από το πείραμα, βίωσαν συναισθήματα άγχους έπειτα από το διάστημα των τριών ωρών.

Ένας από τους υπεύθυνους θυμάται: «Η μία ηρωική κοπέλα που κατάφερε να φτάσει στο τέλος του πειράματος, μου έφερε το ημερολόγιό της μέσα στο οποίο είχε καταγράψει πώς ακριβώς αισθανόταν μετά το πέρας των 8 ωρών. Η ίδια η ψυχολόγος ένιωσε να βιώνει και εκείνη τα ίδια συναισθήματα όπως αυτά των συμμετεχόντων, μόλις διάβασε τα όσα κατάγραψε η νέα κοπέλα. Για ηθικούς λόγους, τα όσα καταγράφηκαν από τα παιδιά δεν δημοσιεύτηκαν.

Τι έκαναν οι έφηβοι κατά τη διάρκεια του πειράματος?

  • Μαγείρεψαν και έφαγαν
  • Διάβασαν βιβλία ή έστω επιχείρησαν να διαβάσουν
  • Έκαναν εργασίες για το σχολείο (παρόλο που το πείραμα διενεργήθηκε εν μέσω σχολικών διακοπών, πολλοί από τους συμμετέχοντες ήταν σε τέτοιο βαθμό απόγνωσης!)
  • Κοίταξαν έξω από το παράθυρο ή έκαναν βόλτα στο διαμέρισμά τους
  • Πήγαν στο μαγαζί της γειτονιάς ή σε καφετέρια (παρόλο που οι κανονισμοί έλεγαν ότι απαγορεύεται η επικοινωνία με άλλους, κάποιοι αποφάσισαν ότι οι πωλητές και οι ταμίες δεν μετράγανε)
  • Ασχολήθηκαν με κατασκευές Lego ή παζλ
  • Έκαναν κάποιο είδος σχεδίου ή επιχείρησαν να ζωγραφίσουν
  • Έκαναν ντους
  • Συγύρισαν το δωμάτιο ή το διαμέρισμά τους
  • Έπαιξαν με το σκύλο ή τη γάτα τους
  • Πήγαν γυμναστήριο
  • Κατέγραψαν σκέψεις και συναισθήματα
  • Έγραψαν γράμματα χειρόγραφα
  • Έπαιξαν κάποιο μουσικό όργανο
  • Έγραψαν ποίηση
  • Ένα αγόρι πέρασε 5 ώρες κάνοντας βόλτα στην πόλη με το λεωφορείο
  • Μία κοπέλα ασχολήθηκε με κέντημα
  • Ένα αγόρι πήγε στο λούνα παρκ
  • Ένα άλλο αγόρι πήγε από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη
  • Μία κοπέλα πήγε σε ένα μουσείο, ένας άλλος πήγε στο ζωολογικό κήπο
  • Μία κοπέλα προσευχήθηκε

Σχεδόν όλοι προσπάθησαν να κοιμηθούν σε κάποια φάση αλλά κανείς δεν τα κατάφερε λόγω των πρωτόγνωρων σκέψεων που τριγυρνούσαν μέσα στο κεφάλι τους.

Μετά την ολοκλήρωση του πειράματος
14 από τους έφηβους συνδέθηκαν αμέσως σε κάποιο από τα κοινωνικά δίκτυα, 20 από αυτούς τηλεφώνησαν στους φίλους τους από τα κινητά τους τηλέφωνα, τρεις πήραν τηλέφωνο τους γονείς τους και πέντε επισκέφτηκαν τους φίλους τους. Κάποιοι άναψαν την τηλεόραση ή άρχισαν να παίζουν παιχνίδια στην κονσόλα. Σχεδόν όλοι έβαλαν ακουστικά λίγο μετά το πείραμα.

Όλα τα συμπτώματα άγχους εξαφανίστηκαν αμέσως μετά το πέρας του πειράματος.
63 έφηβοι παραδέχτηκαν ότι το πείραμα τους φάνηκε χρήσιμο από την άποψη ότι μπόρεσαν έτσι να ανακαλύψουν περισσότερα για τον εαυτό τους. Έξι από αυτούς επανέλαβαν το πείραμα μόνοι τους και υποστήριξαν ότι τη δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη φορά κατάφεραν να αντέξουν ολόκληρη την ημέρα χωρίας ιδιαίτερο πρόβλημα.

Κατά την περιγραφή του τι συνέβη κατά τη διάρκεια του πειράματος, 51 άτομα χρησιμοποίησαν φράσεις όπως «εξάρτηση», «φαίνεται πως δεν μπορώ να ζήσω χωρίς…», «δόση», «έλλειψη», «Χρειάζομαι…»…Όλοι ανεξαιρέτως είπαν ότι τους έκαναν μεγάλη εντύπωση οι σκέψεις που έκαναν κατά τη διάρκεια του πειράματος αλλά δεν κατάφεραν να τις επεξεργαστούν περισσότερο λόγω της αρνητικής ψυχολογικής τους κατάστασης.

Ένα από τα δύο αγόρια που ολοκλήρωσαν το πείραμα με επιτυχία πέρασε 8 ώρες κάνοντας μοντελισμό (κατασκεύασε ένα πλοίο) και ενδιάμεσα διέκοψε για να φάει και να πάει βόλτα το σκύλο του. Το άλλο αρχικά ασχολήθηκε με την οργάνωση των πραγμάτων του. Αυτά τα δύο αγόρια δεν ένιωσαν κανένα αρνητικό συναίσθημα κατά τη διάρκεια του πειράματος.

Σημείωση: Πηγή

Spread the love

Related Posts